24 Mart 2013 Pazar

Küçük gezegenlerden devasa yıldızlara; Büyüklüklerinin oranı

Güneş sistemi gezegenleri, Güneş ve yakınımızdaki bazı yıldızların birbirlerine göre büyüklükleri

Güneş sistemindeki cisimlerin boyutları, birbirlerine oranları küçüklüğümüzden beri okullarda meyveler ve bakliyatgiller başta olmak üzere çeşitli örneklerle anlatılır. Peki gecenin karanlığında çok uzaklardan parıldayan yıldızların renklerinin ve büyüklüklerinin de farkını merak ettiniz mi ? Öyleyse uydumuz Ay’dan bilinen en büyük çapa sahip VY Canis Majoris yıldızına kadar birçok yıldızın karşılaştırılmış büyüklüklerini aşağıdaki görselde ve videoda incelerseniz, aklınızda bu cisimlerin devasa boyutları ile ilgili bir fikir oluşacaktır.

Evrende yüzmilyarlarca gökadanın herbirinde yine yüzmilyarlarca yıldız bulunuyor, belki de Dünya’nın bütün sahillerindeki bütün kum taneleri yetişemeyecektir bu sayıya, ancak sayı bu kadar büyük olunca, yıldızların hayatları, ışık saçtıkları süre boyunca ne gibi evrelerden geçtikleri, içlerinde neler olduğu ve sonlarının ne şekilde ve ne kadar zaman sonunda olabileceği, gözlemlenen birçok yıldızdan edinilen bilgilerin birleştirilip kategorilendirilmesi ile modellenebiliyor ve hesaplanabiliyor. Tabii ki bütün yıldızları Güneş kadar ayrıntılı inceleyemedik henüz, ancak zamanla gözlem araçlarının da gelişmesiyle araştırmalar (belki buradan, çok uzaktan bakmak yerine yakınlarına gidilmeye başlanır eğer biraz daha hızlı yol almaya başlarsak uzayda) daha ayrıntılı veriler ve daha keskin sonuçlar elde etmemizi sağlıyor. Bu sonuçlar ile uzaydaki hareketliliği ve nedenlerini her zamankinden daha iyi anlıyor olacağız.
Aşağıdaki görselde geceleri parlayan birçok parlak ve yakınımızdaki yıldızın karşılaştırılmalarını eğer görselin üzerini tıklarsanız daha ayrıntılı şekilde görebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder